Signalkräfta

Signalkräftan

Den mest ätna kräftan när det vankas kräftskiva är signalkräfta. Dess ursprung är inte är i Sverige utan den är en art som kommer från Nordamerika.

Signalkräftan trivs bäst i små insjöar där botten är stenig.

Kräftor och kräftpest

Det låter illa men för oss människor är det inget problem. Signalkräftan är en kronisk bärare av den så kallade kräftpesten. Om vi är skydda mot den här pesten så är det desto värre för den inhemska flodkräftan som pesten är dödlig förr och det har medfört att de population gått ner kraftigt.

Ålder och lek

Om du någon gång varit på kräftskiva vet du ungefär hur stora kräftorna är. Signalkräftan är en relativt liten kräfta som maximalt blir 20 centimeter (ett fåtal exemplar) och kan leva i uppåt 20 år. Under de förstå åren är de mycket små så fångar du en signalkräfta som inte är mer än något år gör du rätt i att släppa tillbaks den. Det kommer bli väldigt mycket pill och extremt lite kött på en sådan kräfta.

De lyckligt lottade kräftorna som överlever fisket i augusti har parningen att se fram mot. Den börjar i september eller oktober då vattnet börjar bli kallt. Den befruktade honan har befruktad rom under stjärten ända tills nästa sommar då rommen slutligen kläcks. Tiden det tar från befruktning till dess att ”ungarna” kläcks är således ungefär lika lång som det tar för oss människor.

Signalkräftan är en allätare och roffar åt sig det mest som finns på sjöbotten. Det kan vara allt från alger till musslor.

Du har väl koll på alla tillbehör till kräftfesten.. om inte kolla in startsidan.